LABIRYNT

20 września br. skazani z Zakładu Karnego w Siedlcach uczestniczący w „Klubie ojca” mogli obejrzeć spektakl teatralny „Labirynt”, wystawiony przez krakowski Teatr Kurtyna.

Sztuka „Labirynt” to opowieść o trudnych relacjach ojca – wybitnego chirurga, uwikłanego w problemy zawodowe, z nastoletnim synem, który sięga po środki psychoaktywne.

Przedstawienie, które wystawiono w świetlicy siedleckiej jednostki, to nie tylko walory artystyczne, ale przede wszystkim treści wychowawczo – profilaktyczne. Celem sztuki jest m.in. kształtowanie postaw aprobujących abstynencję i unikanie substancji psychoaktywnych. Zarówno postać ojca, znakomitego lekarza, który przez alkoholizm traci swój autorytet zawodowy, jak i syna, który z powodu zażywania substancji psychoaktywnych rujnuje swoje zdrowie, skłaniają widza do głębokiej refleksji nad sensem używania alkoholu czy narkotyków. Drugim ważnym aspektem przedstawienia jest poruszenie problematyki relacji rodzicielskich. Ojciec zaangażowany w swoją pracę, spędzając całe dnie w szpitalu, nie zauważa, że jego syn nie wychodzi z pokoju, a jeżeli już to po to, aby spotkać się z dealerem narkotyków. Wszystkie rozmowy ojca z synem kończą się kłótnią, w końcu przestają ze sobą zupełnie rozmawiać – bo już nie potrafią.

Spektakl wystawiony przez teatr Kurtyna jest dla uczestników „Klubu ojca”, funkcjonującego w naszej jednostce jako jeden z elementów programu 2 KROKI, podstawą do dyskusji o rodzicielstwie jako obowiązku, który należy wypełniać w sposób przemyślany i świadomy. Każdy z ojców obecnych na sali mógł znaleźć w sztuce wątek, który odzwierciedla  jego własną sytuację życiową.

Tekst i zdjęcia ppor. Zbigniew Śpiewak